Elegant Rose - Working In Background Suka Dan Duka Dikongsi Bersama: Sketsa Pendek 2

Pembaca Setia Blogku

Rafiera Network Supply - RNS

Rafiera Network Supply - RNS
Pembekal Barangan Usahawan - Click Picture To Go Website

Wednesday, October 12, 2011

Sketsa Pendek 2

Hantu A & Hantu B


Tersebutlah kisah dua orang hantu. Mereka ni baru bertemu lalu mereka pun berborakla untuk mengisi masa lapang kehidupan mereka sebagai hantu. Sepanjang perbualan mereka, Hantu B ni tak habis-habis menggigil. Lalu, Hantu A yang kehairanan ni pun bertanya,

"Apsal kau ni asyik menggigil je?"

"Oh..cara aku mati dulu teruk..aku mati dalam peti ais...sejuk!!" Jawab Hantu B sambil menggigil lagi.

"Ooo..kesian... aku dulu mati sebab heart attack." Kata Hantu A ramah.

"Kau memang sakit jantung kronik ye? Apsal ko tak gi buat operation? Kalau tak, sure kau tengah lepak-lepak ngan family kau sekarang." Balas Hantu B.

"Dah,aku dah buat dah !In fact mase aku mati tu, aku in recovery. Panjang ceritanya..." jawab Hantu A sayu.

"Ceritala sikit..Sambil-sambil lepak nih.."

"Camni..Aku syak isteri aku main kayu tiga ngan aku. So this one day, aku ingat nak perangkap la isteri aku..Aku pura-pura gi keje tapi actually aku park keta aku kat simpang hujung umah aku je. Seperti yang aku syak, masuk sebuah keta kat carpark umah aku. Aku rilex dulu sebab nak carik mase sesuai tangkap diorang."

"So, ko dapatla tangkap diorang?" tanya Hantu B penuh minat.

"Tak. Aku cume jumpe isteri aku je kat dalam bilik. Yang aku heran, mase aku masuk umah tu, aku nampak ade kasut laki kat pintu umah aku. Aku tanye isteri aku tapi die takmo jawab. So aku pun lari-lari sekeliling umah aku nak carik jantan tuh. Abis sume bilik aku carik tapi takde pun.. Last-last, sebab aku penat sangat berlari carik jantan tuh, aku pun jatuh pengsan sebab heart attack. And aku tak sangka aku mati lak..." kata Hantu A mengakhiri ceritanya dengan kesedihan.

Hantu B terdiam mendengarkan cerita Hantu A. Selepas beberapa ketika, Hantu B berkata,

"Kenapa kau tak check kat dalam peti sejuk? Kalau kau check kat situ, sure kita berdua still hidup lagi


Pemuda Dan Mat Salleh


Ad sorg pemuda ni. Dia baru je reti ckp bahasa Inggeris. Perkataan yg dia tau, hanyalah :

Its ok, nevermind ;

Thank You ;

One, two, three, four, five, six, seven ;

Bye-bye.

Pada suatu hari, pemuda ni bergegas utk ke tmpt keje, smbil membawa beberapa brg. Tbe2, die trlanggar sorg mat salleh. Abes jtuh sume brg2 pemuda tu. Mat salleh tu pun tlg angkat brg2 yg jtuh tu.

Pemuda : ( Inilah peluangku utk menunjukkan kehebatanku speaking ingeris ) katanya dlm hati.

Mat Salleh : Oh, I'm Sorry.

Pemuda : It's ok, nevermind. Thank you.

Mat Salleh : Thank you too.

Pemuda : ( Hmm.. Lpas two, mesti three ) Thank you three.

Mat Salleh : ( Hairan ) What for?

Pemuda : ( Hmm.. Four.. Four, five ) Thank you five.

Mat Salleh : Are you sick?

Pemuda : ( Alamak! Lpas six.. seven, pstu aku dh tak tau dh.. kne cbut lah.. ) sambil mengambil barang2nya dan trus brgegas, pemuda tu pun jerit dari jauh, THANK YOU SEVEN! BYE-BYE!


Doktor & Pesakit


Di sebuah klinik mata.

Doktor: Slmat Pagi. Boleh saya bantu anda?

Pesakit: Pagi Doktor. Ya, saya ada masalah. Setiap kali saya minum kopi, mata saya rasa seperti tercucuk sesuatu.

Doktor: Ok, biar saya periksa mata anda.

Setelah memeriksa mata pesakit, doktor dapati tiada apa-apa masalah dengan mata pesakit tu.

Keesokkan harinya pesakit tu datang lagi dan mengadu perkara yang sama berkaitan matanya. Perkara ini berlaku selama tiga hari berturut-turut. Akhirnya doktor tersebut menyuruh pesakit itu masuk ke dewan pembedahan dan menyuruhnya berbaring.

Pesakit: Dah dapat apa sebabnya mata saya ini doktor?

Doktor: Sekejap saya sedang membancuh kopi.

Selesai bancuh kopi doktor suruh pesakit minum. Pesakit ambil kopi tersebut dan terus minum kemudian dia menjerit kesakitan sambil memegang matanya.

Doktor: Ok..Ok...saya dah dapat sebab kenapa mata awak sakit masa minum kopi.

Pesakit: Betul ke doktor! (dengan gembiranya), apa ubatnya.

Doktor: Ya betul!! tak perlu ubat, ANDA HANYA PERLU KELUARKAN SUDU DARI CAWAN KOPI SEBELUM MEMINUMNYA.......tu jer!!!!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

No comments:

Post a Comment

♥ Tinggalkan Jejak anda disini ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...